Blog

Znáte technologii Photochromic – čočky, které se přizpůsobí změnám světelných podmínek

Znáte technologii Photochromic – čočky, které se přizpůsobí změnám světelných podmínek

17.10.2021

Před řadou let se začaly na českém trhu objevovat dioptrické brýle, které fungovaly zároveň jako sluneční. Princip spočíval v zatemňování čočky v závislosti na intenzitě slunečního záření. V místnosti byly tedy brýle čiré a vypadaly jako každé jiné, zatímco při přechodu na světlo začaly tmavnout. Toho se samozřejmě chytili také výrobci sportovního vybavení a v současnosti je tato technologie implementována také do brýlí pro sportovce. Jedním z předních výrobců, který tyto brýle nabízí, je firma Oakley se svou technologií Photochromic.

Jak technologie Photochromic funguje?

Technologie Photochromic využívá speciálně upravené čočky, které obsahují molekuly schopné reagovat barevnou změnou při styku s UV zářením. U skleněných čoček jsou těmito molekulami halogeny stříbra, zatímco u plastových jsou to organické molekuly, jako je například oxazin.

Firma Oakley rovněž využívá tyto fotochromatické molekuly pro zabarvení svých brýlí, ovšem materiál je zcela inovativní. Čočky jsou totiž vyrobeny z plutonitu, díky němuž získávají mnohem lepší vlastnosti. Mají mnohem vyšší optickou čistotu, než čočky z polykarbonátu a materiál dokáže navíc efektivně filtrovat UVA, UVB i UVC záření, a tím chránit vaše oči před poškozením. Čočky jsou navíc vybaveny polarizační vrstvou, která filtrujte rozptýlené světlo, díky čemuž získáte ostřejší a kontrastnější obraz.

Proč je UV záření škodlivé?

Že je UV záření škodlivé pro naši pokožku i oči, ví prakticky každý. Ovšem proč tomu tak je? Co vlastně toto záření způsobuje?

UV záření patří mezi fyzikální mutageny, to znamená, že dokáže vyvolávat změny ve struktuře DNA, což může vést k celé řadě zdravotních komplikací, jako je rakovina kůže nebo zánět spojivek či šedý zákal v případě intenzivního zasažení očí. Rozhodně je tedy na místě chránit jak oči slunečními brýlemi, tak pokožku.

Čočky z plutonitu mění barvu okamžitě v závislosti na intenzitě záření a brýle prakticky necítíte

Vekou výhodou čoček Oakley je velmi rychlý přechod ze světlé do tmavé barvy a nazpět. Brýle se tedy okamžitě přizpůsobují změnám světelných podmínek a aktuálnímu počasí, aby vám poskytly maximální ochranu před sluncem a ideální tréninkové podmínky. Brýle Oakley jsou navíc anatomicky tvarované, takže perfektně sedí i při velmi aktivních sportech. Využijete je tedy nejen při cyklistice nebo běhání, ale také při tenise, volejbale, baseballu, golfu a dalších a díky různým barevným kombinacím jsou vhodné pro muže i ženy.