Blog

Technologie Oakley Prizm – už nikdy se nebudete dívat na svět stejnýma očima

Technologie Oakley Prizm – už nikdy se nebudete dívat na svět stejnýma očima

17.10.2021

Při představování brýlí Radar značky Oakley jsme se krátce zmínili o technologii Prizm, kterými jsou tyto brýle vybaveny. Nyní se na ni podíváme trochu podrobněji.

Jedná se o novinku z roku 2014, s níž přišla firma na trh po dlouholetém výzkumu světelných podmínek při konkrétních typech sportu. Každé prostředí totiž disponuje jinou intenzitou jednotlivých složek světelného spektra, a díky tomu jsou jiné také nároky na sluneční brýle. Vzhledem k tomu, že se firma Oakley zaměřuje na sportovce, jejím cílem bylo vytvořit produkt, který poskytne co možná nejlepší ochranu očí před UV zářením a umožní získat kontrastní a jasný obraz i za ztížených podmínek, kterým jsou vystaveni například lyžaři na sněhu.

Sníh totiž odráží značné množství slunečních paprsků, čímž oslňuje jezdce a snižuje jeho schopnost vnímat kontrasty a nerovnosti terénu, což může být ve větší rychlosti opravdu nebezpečné. To se s technologií Prizm (konkrétně PrizmSnow, která byla vytvořena pro zimní podmínky) nestane. Díky kvalitní optice brýlí Oakley Prizm bude záření efektivně filtrováno a vy tak získáte jasný a kontrastní obraz, který zlepší vaše reakce a zajistí vám bezpečnější jízdu. Navíc jsou v kolekci PrizmSnow k dispozici náhradní skla pro různou intenzitu světelného záření (Black Iridium pro slunečno, Jade Iridium pro polojasno a Rose pro zataženo) – postačí vám tedy jedny brýle a dle aktuálního počasí můžete vyměnit skla. Zajistíte si tak optimální tréninkové nebo závodní podmínky.

Technologie Prizmovšem nebyla implementována pouze do brýlí pro lyžaře. V nabídce naleznete také modely přizpůsobené pro podmínky cyklistiky, trailu, golfu nebo basketbalu.

Jak technologie Prizm funguje?

Lidské oko je při pobytu venku vystaveno celému spektru záření, přičemž zejména UV záření je pro zrak opravdu nebezpečné. Při intenzivním vystavení se snižuje schopnost oka vytvářet ostrý a kontrastní obraz a při dlouhodobém působení může způsobit zdravotní komplikace. Čočky vybavené technologií Prizm dokáží toto UV záření efektivně filtrovat a navíc propouštějí pouze záření o určité vlnové délce. Díky tomu je výsledný obraz kontrastnější a jasnější.

Vývoj technologie Prizm trval přibližně 15 let, během nichž byly čočky neustále vylepšovány, až získaly současnou podobu. Na tomto testování se podíleli profesionální sportovci, díky čemuž mohla firma Oakley přizpůsobit čočky jejich specifickým potřebám, které jsou diametrálně odlišné od potřeb běžné populace. Chcete-li tedy kvalitní tréninkové brýle, rozhodně se vyplatí vsadit na značku Oakley. Získáte totiž produkt z velmi kvalitního materiálu, který odolá i náročným tréninkovým podmínkám, a top technologie, které dodají vašemu tréninku zcela nový rozměr.